Burgundisk köttgryta

Ingredienser

6 portioner

  • 1 kg grytbitar av nöt
  • ca 2 – 3 msk smör (till stekning)
  • salt
  • nymalen peppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
  • 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (à 275 g)
  • ca 1 msk smör (till stekning)

Bouquet garni

  • 1 – 2 timjankvistar
  • 1 – 2 persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • 1 bit morot
  • steksnöre

Till servering

  • kokt potatis
  • ev 1/2 – 1 dl grovhackad persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.

Hetta upp lite smör i en gryta (med lock) som tål att stå i ugnen. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.

Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.

Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.

Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.

Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

Bouquet garni (kryddbukett): Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner i grytan.

Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Plocka ur bouquet garni (kryddbuketten).
Öppna timer: 1 tim 30 min

Till servering: Servera med kokt potatis. Strö gärna över hackad persilja vid servering.

Etiketter:,